Langer thuis wonen? Kijk op tijd wat er nodig is

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit, maar dat is nog geen garantie dat ze ook op hogere leeftijd nog even gezond en mobiel zijn dan toen ze nog in de bloei van hun leven waren. De meeste senioren zijn getrouwd of wonen samen. Als een van beide partners door welke oorzaak dan ook minder mobiel is, heeft dit ook meestal verstrekkende gevolgen voor de partner. Mensen die alleen wonen en last van een verminderde mobiliteit krijgen, zijn dan op de hulp van anderen aangewezen.

Mobiliteit is het belangrijkste

Om zelfstandig te kunnen wonen, is het eigenlijk onontbeerlijk dat mensen nog voldoende mobiel zijn. Zo niet, dan ontstaat er een situatie waarbij er opeens zorg nodig is van de partner of van derden, wat de kwaliteit van leven behoorlijk aan kan tasten. Alles valt of staat dus bij de mobiliteit. Gelukkig zijn er diverse oplossingen om die verminderde mobiliteit voor een groot deel te compenseren en het zelfstandig wonen prettiger te maken.

Aanpassingen

Bij beperkingen op het gebied van mobiliteit denken veel mensen het eerst aan aanpassingen op het toilet en in de badkamer. Dat zijn namelijk ook de aanpassingen die wij zien als we de toiletten of badkamers in een ziekenhuis of zorgcentrum zien. Waar we dan aan voorbij gaan, is het feit dat die badkamer op zich wel bereikbaar moet zijn. Daarom moeten er ook aanpassingen worden gedaan die de daadwerkelijke mobiliteit in en rond het huis verbeteren.

Mobiliteit verbeteren

Als we dingen in huis gaan aanpassen, moeten dus beginnen met die zaken die daadwerkelijk betrekking hebben op de mobiliteit. Daarmee kan de persoon die last heeft van een verminderde mobiliteit, weer in en uit het huis komen én op alle plekken komen waar hij of zij moet en wil komen. Dat kan door middel van diverse liften, aanpassingen aan deuren, deuropeningen en het scheppen van punten waar mensen zich aan vast kunnen houden of juist extra bewegingsruimte voor bijvoorbeeld een rolstoel hebben. Uiteraard moeten we ook de overige aanpassingen aan toilet, badkamer, slaapkamer en de overige ruimtes niet vergeten.

Modernste technieken

Gelukkig is er dankzij de moderne technieken steeds meer mogelijk. Zo is er bijvoorbeeld software waarmee de route door het huis kan worden geanalyseerd op obstakels en gevaarlijke punten, zijn er moderne trapliften die keurig de lijn van de trap volgen zodat de medegebruikers er amper last van ondervinden en aangepast meubilair dat je amper van normaal meubilair kunt onderscheiden. Wie nog verder wil of moet gaan: dankzij de moderne elektronica kunnen er steeds meer dingen automatisch worden bediend of door middel van een afstandsbediening, smartphone of tablet. Van leeslampje tot traplift, deurslot, tuinhek of CV-ketel: bijna alles kan automatisch of vanuit de luie (aangepaste) stoel worden bediend.

Op tijd aan de slag

Voor al deze aanpassingen geldt: het duurt wel even voordat ze er zijn en kunnen worden gebruikt. Mocht de beperking in de mobiliteit opeens optreden dan valt er uiteraard niet veel voor te bereiden en is het zaak om alles gewoon zo snel mogelijk te regelen. Voor de mensen die merken dat ze langzaamaan meer moeite krijgen met bepaalde handelingen, is het echt zaak om bijtijds te kijken wat er nodig is. Het zou toch jammer zijn als men bijvoorbeeld een paar weken kruipend de trap op zou moeten terwijl het traplopen eigenlijk al een hele tijd moeilijker aan het worden was. Gelukkig kunnen veel aanpassingen zoals trapliften, ook als ze op maat gemaakt moeten worden, steeds sneller worden geregeld. Evengoed is het natuurlijk prettiger als de benodigde aanpassingen gewoon op tijd worden geregeld. Daarom is het, zowel voor betrokkenen als eventuele familieleden of hulpverleners, verstandig om bijtijds aan de bel te trekken als men voorziet dat er op termijn aanpassingen nodig zijn.

Gerelateerde posts

Soorten trapliften

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Hoe overtuig ik mijn ouders een traplift aan te schaffen
Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer