Soorten trapliften

Veel mensen die een traplift willen kopen, weten vooraf amper wat voor soorten trapliften er te koop zijn. Als zij vervolgens naar een leverancier stappen die maar een paar soorten trapliften in het assortiment heeft, bestaat de kans dat er niet de meest geschikte traplift wordt gemonteerd. Dat is jammer, want een traplift kost toch aardig wat geld, wat je zo goed mogelijk wilt besteden.

Afhankelijk van de trapsituatie

De soorten trapliften die er verkrijgbaar zijn, zijn allemaal ontstaan aan de hand van de verschillende trapsituaties. Iedere trap is immers verschillend. Er zijn rechte trappen, trappen met één bocht, trappen met meerdere bochten en wenteltrappen. Daarnaast kan het voorkomen dat een traplift over meerdere verdiepingen moet lopen. Ook kan het voorkomen dat een traplift buiten moet worden geplaatst.

Met stoel of plateau

De meeste trapliften die privé in gebruik zijn, zijn voorzien van een stoel waar de gebruiker op kan gaan zitten. Er zijn ook trapliften met een plateau. Hier kan een rolstoel op worden gereden. Dit soort plateauliften zien we ook wel bij openbare gelegenheden en andere panden die toegankelijk moeten zijn voor invaliden.

Trapliften met stoel

In onderstaand overzicht van trapliften behandelen wij de meest voorkomende trapliften, namelijk die met een stoel. Bij deze trapliften zit de meeste techniek ook onder de stoel. Hierin zitten bijvoorbeeld de motor, accu en de elektronica voor de besturing van de traplift. Daarom is de stoel eigenlijk ook de daadwerkelijke lift, die zich langs een rail over de trap naar boven of beneden voortbeweegt. De grootste verschillen tussen de trapliften met een stoel zitten in de rail en de mate waarin die rail op de trap is aangepast. Bij de betere traplift leveranciers worden de rails voor trappen met een of meerdere bochten, evenals wenteltrappen geheel op maat gemaakt. Qua constructie maakt het daar dus niet uit hoeveel bochten er zijn en hoe lang de rail moet komen. Men meet de trap op de millimeter nauwkeurig op waarna de rail keurig op maat wordt gemaakt voor de desbetreffende trap.

Traplift voor rechte trap

De meest betaalbare soort traplift is die voor een rechte trap. Dat komt vooral omdat de rail daarvoor eenvoudig van constructie is, gemakkelijk op maat kan worden gemaakt en ook snel kan worden geplaatst.

Traplift voor gebogen trap met rail aan de buitenbocht

Bij de meeste oudere trapliften zien we dat de rail langs de buitenbocht wordt geplaatst. Dat is ook de meest eenvoudige en betaalbare methode om een traplift voor een gebogen trap te maken. Voor de wat minder geavanceerde trapliften, waarbij de rails nog een vrij fors formaat hebben, kan dat ook niet anders. Een rail van een dergelijk formaat, die vaak ook nog dubbel is uitgevoerd, kan gewoon niet de vrij scherpe draai van de binnenbocht volgen. Een nadeel van deze methode is dat de trapleuning in veel gevallen moet worden verwijderd. Ook is het een nadeel dat de rail precies daar loopt, waar ook het beloopbare deel van de trap zit. Zo’n rail kan dus in de weg zitten voor de overige gebruikers van de trap.

Traplift voor gebogen trap met rail aan de binnenbocht

De wat modernere trapliften hebben een veel slankere rail. Deze rail is constructief evengoed zo sterk uitgevoerd, dat deze enkel kan worden gebruikt. Hierdoor neemt deze veel minder ruimte in beslag. De rail wordt door de leverancier keurig langs de binnenbocht van de trap geplaatst, precies op dat gedeelte waar de trap toch niet wordt gebruikt om op te lopen. Bij zo’n traplift blijft het beloopbare gedeelte van de traptreden dus helemaal beschikbaar voor de andere gebruikers van de trap. Ook kan de trapleuning gewoon blijven zitten waardoor het traplopen net zo veilig is als voorheen.

Aankooptips

Als u een traplift wilt laten plaatsen, is het raadzaam om meerdere leveranciers met elkaar te vergelijken. Vraag ook in uw omgeving aan mensen die een traplift hebben, om welke reden zij voor hun soort en merk traplift hebben gekozen, en hoe deze bevalt. Win uitgebreid informatie in en laat u goed voorlichten door de leveranciers. Besef ook dat de trap zoveel mogelijk beloopbaar moet blijven zodat iedereen er zo goed mogelijk gebruik van kan maken.

Nieuw, tweedehands of huren

Wie een nieuwe traplift te kostbaar vindt, kan ook kijken naar een goede tweedehands traplift. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die gebruikte trapliften opkopen en volledig reviseren. Deze tweedehands trapliften zijn dan weer helemaal klaar voor een tweede leven. Ook is het bij veel leveranciers mogelijk om een traplift te huren. Dit kan vooral in situaties waarbij er slechts tijdelijk gebruik wordt gemaakt van een traplift wel zo voordelig zijn.

Gerelateerde posts

Hoe overtuig ik mijn ouders een traplift aan te schaffen
Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Bewegen op latere leeftijd
Blijven bewegen op latere leeftijd

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer