Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

Het sluipt er vaak heel langzaam in. Eerst merkt u dat het lopen moeilijker gaat bij een van hen, of bij allebei. Ook kan het voorkomen dat ze niet meer zo snel iets van boven gaan halen, en misschien ook wel excuses gaan verzinnen om naar boven te moeten. In andere gevallen zijn er valpartijen die misschien wel met het traplopen te maken hebben. Dingen, die ouderen vaak bagatelliseren.

Acceptatie

Mensen die een dagje ouder worden, hebben doorlopend te maken met een acceptatieproces. Ze merken keer op keer dat alles wat moeizamer gaat. Er komen pijntjes, en kwaaltjes. Dat maken ze elke dag mee en het is niet altijd even makkelijk om dat te accepteren. Als ze daar nog niet aan toe zijn, kan het gebeuren dat ze het liever voor zich uitschuiven en in een soort van ontkennende fase komen. Dat is lastig, want dan is het ook bijna onmogelijk om er met ze over te praten.

Toch maar het gesprek aangaan

Als kind is het dan heel moeilijk om dan maar af te wachten en toe te moeten kijken hoe moeilijk ze het soms hebben. Wat wel eens kan helpen, is om ze dan de erkenning te geven dat de ouderdom met gebreken komt, en dat ze zich er zo dapper doorheen slaan. Dat gaat ook vaak het beste in een gesprek met een van de ouders, niet met allebei tegelijk. Bij voorkeur met de ouder die nog het beste ter been is en steeds ervaart hoe moeilijk zijn of haar partner het heeft met traplopen en dergelijke. Voor veel mensen is het namelijk makkelijker om zorgen over de partner te uiten, in plaats van die over zichzelf. In zo’n gesprek komt vaak naar voren dat de ouders het er heus wel eens over hebben gehad. Over het moeizame traplopen, over hulp in huis, over het eventueel verhuizen naar een gelijkvloerse woning of over aanpassingen in huis. En daar is het dan ook vaak bij gebleven. Omdat ze verhuizen een te grote stap vinden, of omdat ze zich liever geen ‘invalide’ willen voelen als er aanpassingen in hun vertrouwde woning worden aangebracht.

Aanpassingen zijn vaak dé oplossing

Toch zijn die aanpassingen vaak de beste en vooral minst ingrijpende oplossing. Op die manier kunnen ze namelijk zo lang mogelijk in hun vertrouwde woning blijven wonen. In hun eigen omgeving, waar ze ook hun sociale netwerk hebben. Daarom is het belangrijk om de ouders ervan te overtuigen, hoe koppig ze misschien ook zijn, dat het verstandig is om de woning toch maar aan te laten passen. Want als er eenmaal iemand echt serieus van de trap is gevallen, is een ingrijpende verhuizing naar een gelijkvloerse woning of een zorginstelling misschien wel onvermijdelijk. Er is uiteindelijk ook helemaal niets mis met het aanbrengen van aanpassingen. Die aanpassingen zullen ongetwijfeld ook al in de woningen van familie, vrienden en kennissen zijn aangebracht. Die woningen kunnen dus ook mooi als voorbeeld worden gebruikt. Misschien door de ouders die aanpassingen daar eens te laten proberen, en de gebruikers erover te laten vertellen.

Traplift proberen

De meest geschikte oplossing voor mensen die moeite met traplopen hebben, is de traplift. En juist dat is een oplossing waar mensen wel eens flink wat weerstand tegen hebben. Dan komen de opmerkingen over ‘stom ding’ en ‘enorm gevaarte in huis’. Dat kan komen omdat mensen nog het beeld van een ouderwetse traplift voor ogen hebben. Zo’n lomp apparaat, dat via een indrukwekkende constructie langs de trap wordt voortbewogen. Daarin kan iemand zich inderdaad wel eens ‘invalide’ voelen.
Dat is tegenwoordig niet meer nodig want de meeste moderne trapliften zijn heel compact gebouwd. Trapliften zijn echt heel klein en de rail langs de trap valt ook amper op. Ze zien er bovendien heel fraai uit en worden bediend met een draadloze afstandsbediening. Zo’n moderne traplift is daardoor misschien zelfs meer een ‘gadget’ dan een aanpassing voor invaliden.

Enthousiaste verhalen

Daarom kan het heel nuttig zijn om de ouders eens ervan te overtuigen om gewoon bij familie, vrienden of kennissen te kijken hoe zo’n traplift bevalt, en of zo’n lift ook echt een oplossing is. De meeste gebruikers zijn er echt heel tevreden over. Misschien zijn hun enthousiaste verhalen nét dat zetje dat uw ouders nodig hebben om wat weerstand weg te nemen zodat ze serieus over een traplift na gaan denken. Daarnaast zijn die bezoekjes ook nog eens heel gezellig voor uw ouders, zodat daarmee het nuttige met het aangename wordt verenigd.

Gerelateerde posts

Soorten trapliften

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Bewegen op latere leeftijd
Blijven bewegen op latere leeftijd

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer