Een traplift aanschaffen met behulp van een WMO-vergoeding

Het aanschaffen van een nieuwe of tweedehands traplift is een redelijk grote investering. In Nederland zijn er gelukkig een aantal manieren om uw traplift vergoed te krijgen. Soms kan hierdoor een deel van de prijs van de traplift worden vergoed, maar het is ook mogelijk dat u een subsidie krijgt voor de totaalprijs van de traplift.

Deze vergoeding wordt mogelijk gemaakt door de ‘Wet Maatschappelijk Ondersteuning’. Deze wet is speciaal aangemaakt om ouderen en mensen met een beperking langer thuis te laten wonen. Voor sommige mensen is het traplopen nagenoeg onmogelijk geworden en dit levert grote problemen op in huizen die beschikken over één of meerdere trappen. Er zijn dan twee verschillende oplossingen: Verhuizen naar een gelijkvloerse woning, of het laten installeren van een traplift. De WMO helpt graag mee aan oplossingen om langer thuis te blijven wonen en het laten installeren van een traplift is in deze situatie natuurlijk een ideale oplossing.

Helaas komt niet zomaar iedereen in aanmerking voor een WMO vergoeding. Hoe de WMO precies in elkaar zit en hoe u hier eventueel gebruik van kunt maken leest u op de onderstaande pagina.

Verschillende soorten WMO vergoedingen in 2024

Zoals gezegd: Jammer genoeg komt niet iedereen zomaar in aanmerkingen voor een WMO-vergoeding. Allereerst is er een verklaring van een specialist of een huisarts nodig. Deze verklaring moet gebruikt worden om bij een WMO-loket u in uw gemeente een aanvraag in te dienen voor het laten plaatsen van een traplift in uw woning. Goedkeuring van deze subsidie is voor een groot deel afhankelijk van uw leefsituatie en inkomen. Bij een wat hoger inkomen komt u waarschijnlijk niet in aanmerking voor de vergoeding.

Mocht u wel in aanmerking komen voor een vergoeding, dan maakt uw gemeente een keuze uit twee soorten vergoedingen. Allereerst is er de mogelijkheid dat u een trapliftvergoeding in Natura krijgt. Dit betekent dat de gemeente op zoek gaat een passende traplift voor in uw huis. Dit kan een nieuwe traplift zijn, maar het is ook mogelijk dat u een tweedehands traplift krijgt. Vaak is het nog de bedoeling dat u zelf een eigen bijdrage levert. Een vergoeding in Natura is de meest gekozen vergoeding.

Vervolgens is er nog de mogelijkheid van het Persoonsgebonden Budget (PGB). Bij deze optie krijgt u een budget toegewezen en kunt u zelf op zoek naar een passende traplift voor in uw huis. Een eigen bijdrage is ook hier in de meeste gevallen een vereiste, maar het grootste gedeelte zal door uw gemeente worden betaald. Het Persoonsgebonden Budget is de minst voorkomende oplossing en is ook een stuk lastiger te verkrijgen. Ook deze is voor een groot deel afhankelijk van uw leefsituatie, inkomen en eventueel spaargeld.

Vergelijk en bespaar tijd & geld

Gratis brochure ontvangen? Vul onderstaand formulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom trapliftenvergelijken.nl

tick
Vergelijk in één keer verschillende traplift leveranciers
star
Ruim 2500 klanten vonden de beste deal met onze dienst
group
Onze klanten beoordelen ons met een 8.0