De vergoeding van een traplift

Het aanschaffen van een traplift is een echte investering voor de toekomst. Tegelijkertijd is het ook een flinke investering. Voor een deel van de mensen die een traplift nodig hebben is dit niet te betalen. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om via de gemeente een vergoeding te krijgen voor het aanschaffen van een traplift. Het verkrijgen van deze vergoeding is echter niet heel eenvoudig en neemt vaak veel tijd in beslag. Ook is het niet geheel zeker of u die vergoeding krijgt.

Wat precies de mogelijkheden zijn om in aanmerking te komen voor een subsidie om een traplift te laten installeren, leest u hieronder.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Een traplift heeft als doel om de mobiliteit van u in uw woning te bevorderen. In Nederland valt dit onder de zogenaamde ‘Wet Maatschappelijke Ondersteuning’. Deze wet heeft als doel om ouderen en zelfstandigen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en deze mensen hierin te ondersteunen. Het is helaas niet heel gemakkelijk om in aanmerking te komen voor de ‘WMO’. Allereerst is een verklaring van uw dokter verplicht. Hierin moet staan dat u niet langer meer mag of kan traplopen. Uw medische toestand moet dus eerst worden waargenomen door een huisarts of specialist voordat u deze aanvraag kunt doen.

Vervolgens gaat u met deze verklaring naar het WMO-loket in uw gemeente. Hier doet u een aanvraag voor het laten plaatsen van een traplift in uw woning. Dit zorgt gelijk voor het lastigste gedeelte van het verkrijgen van een vergoeding. Uw gemeente gaat namelijk kijken naar zaken als uw leefsituatie en inkomen. Heeft u een te hoog inkomen? Dan komt u naar alle waarschijnlijkheid niet in aanmerking voor een subsidie.

Verschillende soorten vergoedingen

Als uw aanvraag goedgekeurd is, heeft u recht op een vergoeding voor het laten plaatsen van een traplift. Gemeentes maken gebruik van twee verschillende soorten vergoedingen: Een vergoeding in Natura en een Persoonsgebonden Budget.

Een vergoeding in Natura is vrij simpel. De gemeente gaat voor u een traplift uitkiezen en zorgt dat deze geplaatst wordt in uw woning. Zelf heeft u geen inbreng in de keuze en het kan voorkomen dat uw gemeente kiest voor een tweedehands traplift. De kans is groot dat u nog wordt gevraagd om een eigen bijdrage voor het aanschaffen van de lift, maar het grootste gedeelte zal door uw gemeente worden betaald. Een vergoeding in Natura is de meest voorkomende oplossing.

Er is ook de mogelijkheid dat u gebruik kan maken van een Persoonsgebonden Budget. Deze optie geeft u meer vrijheid. U krijgt een budget toegewezen en kunt zelf op zoek gaan naar een passende traplift. Ook bij deze vorm van subsidie wordt er van u gevraagd om een eigen bijdrage te leveren. Een Persoonsgebonden Budget komt niet vaak voor en er zijn goede argumenten nodig om deze vorm van subsidie te verkrijgen.

Vergelijk en bespaar tijd & geld

Gratis brochure ontvangen? Vul onderstaand formulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom trapliftenvergelijken.nl

tick
Vergelijk in één keer verschillende traplift leveranciers
star
Ruim 2500 klanten vonden de beste deal met onze dienst
group
Onze klanten beoordelen ons met een 8.0