Soorten trapliften

Veel mensen die een traplift willen kopen, weten vooraf amper wat voor soorten trapliften er te koop zijn. Als zij vervolgens naar een leverancier stappen die maar een paar soorten trapliften in het assortiment heeft, bestaat de kans dat er niet de meest geschikte traplift wordt gemonteerd. Dat is jammer, want een traplift kost toch aardig wat geld, wat je zo goed mogelijk wilt besteden.

Afhankelijk van de trapsituatie

De soorten trapliften die er verkrijgbaar zijn, zijn allemaal ontstaan aan de hand van de verschillende trapsituaties. Iedere trap is immers verschillend. Er zijn rechte trappen, trappen met één bocht, trappen met meerdere bochten en wenteltrappen. Daarnaast kan het voorkomen dat een traplift over meerdere verdiepingen moet lopen. Ook kan het voorkomen dat een traplift buiten moet worden geplaatst.

Met stoel of plateau

De meeste trapliften die privé in gebruik zijn, zijn voorzien van een stoel waar de gebruiker op kan gaan zitten. Er zijn ook trapliften met een plateau. Hier kan een rolstoel op worden gereden. Dit soort plateauliften zien we ook wel bij openbare gelegenheden en andere panden die toegankelijk moeten zijn voor invaliden.

Trapliften met stoel

In onderstaand overzicht van trapliften behandelen wij de meest voorkomende trapliften, namelijk die met een stoel. Bij deze trapliften zit de meeste techniek ook onder de stoel. Hierin zitten bijvoorbeeld de motor, accu en de elektronica voor de besturing van de traplift. Daarom is de stoel eigenlijk ook de daadwerkelijke lift, die zich langs een rail over de trap naar boven of beneden voortbeweegt. De grootste verschillen tussen de trapliften met een stoel zitten in de rail en de mate waarin die rail op de trap is aangepast. Bij de betere traplift leveranciers worden de rails voor trappen met een of meerdere bochten, evenals wenteltrappen geheel op maat gemaakt. Qua constructie maakt het daar dus niet uit hoeveel bochten er zijn en hoe lang de rail moet komen. Men meet de trap op de millimeter nauwkeurig op waarna de rail keurig op maat wordt gemaakt voor de desbetreffende trap.

Traplift voor rechte trap

De meest betaalbare soort traplift is die voor een rechte trap. Dat komt vooral omdat de rail daarvoor eenvoudig van constructie is, gemakkelijk op maat kan worden gemaakt en ook snel kan worden geplaatst.

Traplift voor gebogen trap met rail aan de buitenbocht

Bij de meeste oudere trapliften zien we dat de rail langs de buitenbocht wordt geplaatst. Dat is ook de meest eenvoudige en betaalbare methode om een traplift voor een gebogen trap te maken. Voor de wat minder geavanceerde trapliften, waarbij de rails nog een vrij fors formaat hebben, kan dat ook niet anders. Een rail van een dergelijk formaat, die vaak ook nog dubbel is uitgevoerd, kan gewoon niet de vrij scherpe draai van de binnenbocht volgen. Een nadeel van deze methode is dat de trapleuning in veel gevallen moet worden verwijderd. Ook is het een nadeel dat de rail precies daar loopt, waar ook het beloopbare deel van de trap zit. Zo’n rail kan dus in de weg zitten voor de overige gebruikers van de trap.

Traplift voor gebogen trap met rail aan de binnenbocht

De wat modernere trapliften hebben een veel slankere rail. Deze rail is constructief evengoed zo sterk uitgevoerd, dat deze enkel kan worden gebruikt. Hierdoor neemt deze veel minder ruimte in beslag. De rail wordt door de leverancier keurig langs de binnenbocht van de trap geplaatst, precies op dat gedeelte waar de trap toch niet wordt gebruikt om op te lopen. Bij zo’n traplift blijft het beloopbare gedeelte van de traptreden dus helemaal beschikbaar voor de andere gebruikers van de trap. Ook kan de trapleuning gewoon blijven zitten waardoor het traplopen net zo veilig is als voorheen.

Aankooptips

Als u een traplift wilt laten plaatsen, is het raadzaam om meerdere leveranciers met elkaar te vergelijken. Vraag ook in uw omgeving aan mensen die een traplift hebben, om welke reden zij voor hun soort en merk traplift hebben gekozen, en hoe deze bevalt. Win uitgebreid informatie in en laat u goed voorlichten door de leveranciers. Besef ook dat de trap zoveel mogelijk beloopbaar moet blijven zodat iedereen er zo goed mogelijk gebruik van kan maken.

Nieuw, tweedehands of huren

Wie een nieuwe traplift te kostbaar vindt, kan ook kijken naar een goede tweedehands traplift. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die gebruikte trapliften opkopen en volledig reviseren. Deze tweedehands trapliften zijn dan weer helemaal klaar voor een tweede leven. Ook is het bij veel leveranciers mogelijk om een traplift te huren. Dit kan vooral in situaties waarbij er slechts tijdelijk gebruik wordt gemaakt van een traplift wel zo voordelig zijn.

Gerelateerde posts

Hoe overtuig ik mijn ouders een traplift aan te schaffen
Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Bewegen op latere leeftijd
Blijven bewegen op latere leeftijd

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer

Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

Het sluipt er vaak heel langzaam in. Eerst merkt u dat het lopen moeilijker gaat bij een van hen, of bij allebei. Ook kan het voorkomen dat ze niet meer zo snel iets van boven gaan halen, en misschien ook wel excuses gaan verzinnen om naar boven te moeten. In andere gevallen zijn er valpartijen die misschien wel met het traplopen te maken hebben. Dingen, die ouderen vaak bagatelliseren.

Acceptatie

Mensen die een dagje ouder worden, hebben doorlopend te maken met een acceptatieproces. Ze merken keer op keer dat alles wat moeizamer gaat. Er komen pijntjes, en kwaaltjes. Dat maken ze elke dag mee en het is niet altijd even makkelijk om dat te accepteren. Als ze daar nog niet aan toe zijn, kan het gebeuren dat ze het liever voor zich uitschuiven en in een soort van ontkennende fase komen. Dat is lastig, want dan is het ook bijna onmogelijk om er met ze over te praten.

Toch maar het gesprek aangaan

Als kind is het dan heel moeilijk om dan maar af te wachten en toe te moeten kijken hoe moeilijk ze het soms hebben. Wat wel eens kan helpen, is om ze dan de erkenning te geven dat de ouderdom met gebreken komt, en dat ze zich er zo dapper doorheen slaan. Dat gaat ook vaak het beste in een gesprek met een van de ouders, niet met allebei tegelijk. Bij voorkeur met de ouder die nog het beste ter been is en steeds ervaart hoe moeilijk zijn of haar partner het heeft met traplopen en dergelijke. Voor veel mensen is het namelijk makkelijker om zorgen over de partner te uiten, in plaats van die over zichzelf. In zo’n gesprek komt vaak naar voren dat de ouders het er heus wel eens over hebben gehad. Over het moeizame traplopen, over hulp in huis, over het eventueel verhuizen naar een gelijkvloerse woning of over aanpassingen in huis. En daar is het dan ook vaak bij gebleven. Omdat ze verhuizen een te grote stap vinden, of omdat ze zich liever geen ‘invalide’ willen voelen als er aanpassingen in hun vertrouwde woning worden aangebracht.

Aanpassingen zijn vaak dé oplossing

Toch zijn die aanpassingen vaak de beste en vooral minst ingrijpende oplossing. Op die manier kunnen ze namelijk zo lang mogelijk in hun vertrouwde woning blijven wonen. In hun eigen omgeving, waar ze ook hun sociale netwerk hebben. Daarom is het belangrijk om de ouders ervan te overtuigen, hoe koppig ze misschien ook zijn, dat het verstandig is om de woning toch maar aan te laten passen. Want als er eenmaal iemand echt serieus van de trap is gevallen, is een ingrijpende verhuizing naar een gelijkvloerse woning of een zorginstelling misschien wel onvermijdelijk. Er is uiteindelijk ook helemaal niets mis met het aanbrengen van aanpassingen. Die aanpassingen zullen ongetwijfeld ook al in de woningen van familie, vrienden en kennissen zijn aangebracht. Die woningen kunnen dus ook mooi als voorbeeld worden gebruikt. Misschien door de ouders die aanpassingen daar eens te laten proberen, en de gebruikers erover te laten vertellen.

Traplift proberen

De meest geschikte oplossing voor mensen die moeite met traplopen hebben, is de traplift. En juist dat is een oplossing waar mensen wel eens flink wat weerstand tegen hebben. Dan komen de opmerkingen over ‘stom ding’ en ‘enorm gevaarte in huis’. Dat kan komen omdat mensen nog het beeld van een ouderwetse traplift voor ogen hebben. Zo’n lomp apparaat, dat via een indrukwekkende constructie langs de trap wordt voortbewogen. Daarin kan iemand zich inderdaad wel eens ‘invalide’ voelen.
Dat is tegenwoordig niet meer nodig want de meeste moderne trapliften zijn heel compact gebouwd. Trapliften zijn echt heel klein en de rail langs de trap valt ook amper op. Ze zien er bovendien heel fraai uit en worden bediend met een draadloze afstandsbediening. Zo’n moderne traplift is daardoor misschien zelfs meer een ‘gadget’ dan een aanpassing voor invaliden.

Enthousiaste verhalen

Daarom kan het heel nuttig zijn om de ouders eens ervan te overtuigen om gewoon bij familie, vrienden of kennissen te kijken hoe zo’n traplift bevalt, en of zo’n lift ook echt een oplossing is. De meeste gebruikers zijn er echt heel tevreden over. Misschien zijn hun enthousiaste verhalen nét dat zetje dat uw ouders nodig hebben om wat weerstand weg te nemen zodat ze serieus over een traplift na gaan denken. Daarnaast zijn die bezoekjes ook nog eens heel gezellig voor uw ouders, zodat daarmee het nuttige met het aangename wordt verenigd.

Gerelateerde posts

Soorten trapliften

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Bewegen op latere leeftijd
Blijven bewegen op latere leeftijd

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer

Blijven bewegen op latere leeftijd

Het bekende gezegde “leeftijd komt met gebreken” is ondanks het feit dat we tegenwoordig op hoge leeftijd meestal gezonder zijn dan vroeger, onverminderd waar. We zijn tegenwoordig gezonder omdat we wat gezonder leven. Maar hoe gezond iemand ook leeft, het is onmogelijk om alle mogelijke gezondheidsklachten te voorkomen. Gezond leven maakt de kans op klachten wel kleiner. Bovendien heeft gezond leven nog een voordeel, want met een gezonder lichaam kan een mens nu eenmaal veel meer doen. Minder pijnklachten, minder belemmeringen en dus ook meer mogelijkheden om leuke dingen te gaan doen. En die leuke dingen houden een mens weer actief, én dus ook weer gezonder. Zo houdt alles verband met elkaar.

Bewegen is beter voor de gezondheid

Uit het in 2015 uitgevoerde Lasa onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam lijkt dat langdurig zitten en liggen op oudere leeftijd slecht voor de gezondheid is. Er vinden in het menselijk lichaam continu metabolismen (omzettingsprocessen) plaats. Deze zetten voedingsstoffen om naar energie en breken suikers en vetten af. Als mensen langdurig zitten lijken er volgens dat Lasa onderzoek veranderingen op te treden in deze processen. Er werden bijvoorbeeld afwijkende insulineniveaus, insulinegevoeligheid en plasmavetten in het bloed geconstateerd. Hoewel de exacte oorzaak nog wordt onderzocht, is dit mogelijk wel een verklaring voor het vergrote risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Met name 60-plussers zitten en liggen overdag te veel

Het is goed om te weten dat de Nederlandse senioren actiever en fitter zijn dan ooit, maar toch zitten en liggen de Nederlandse ouderen van 60 jaar en ouder overdag nog best veel. Dat doen ze gemiddeld wel 10,3 uur per dag. Dat gemiddelde is hoger dan dat van andere leeftijdsgroepen. Ze kijken televisie of zitten te computeren of te lezen, doen een spelletje of luisteren naar muziek. Ook middagdutjes komen veel voor terwijl ze ook een vrij groot deel van de dag stil zitten in de auto of openbaar vervoer. Die bezigheden die weinig energie vergen en zittend of liggend worden uitgevoerd, wordt ook wel sedentair gedrag genoemd. Slapen telt daarbij niet mee, het gaat puur om bezigheden die in wakkere toestand gedaan worden.

Kom daarom in beweging!

Gezonder leven bestaat uit meerdere aspecten. De voornaamste zijn gezonder eten en meer bewegen. Dat gezonder eten heel belangrijk is, spreek voor zich. Maar uit het bovenstaande blijkt in ieder geval dat we lang niet altijd genoeg bewegen. We moeten dus wat meer in beweging komen. Dat wil niet zeggen dat we nu met zijn allen meteen naar de sportschool moeten of marathons moeten gaan lopen. Wat meer bewegen begint al in huis, in onze eigen omgeving.

Advies: ieder uur een paar keer bewegen

Ook onderzoeksinstituut TNO geeft aan dat het gezonder is om voldoende te blijven bewegen. In een position statement (PDF) adviseert TNO voorzichtig om elk uur zitten twee of drie keer te onderbreken met minimaal twee minuten beweging. TNO geeft aan dat het daarbij belangrijk is om op te staan en de benen te bewegen. Onderstaand enkele eenvoudige tips hoe we heel eenvoudig wat meer in beweging kunnen komen:

Niet appen of mailen maar lopen

Mailen of appen naar een kennis kan ook heel makkelijk worden vervangen door die kennis even te bellen en tijdens het telefoongesprek een wandelingetje te maken. Als die kennis op loopafstand is, dan spreekt het voor zich dat het gezonder en gezelliger is om er even naar toe te wandelen. Nog beter is het om met die kennis even een wandelingetje te maken. Dat is een prima methode om even bij te praten én te bewegen.

Niet zitten maar staan

Sommige dingen kunnen net zo goed staand in plaats van zittend worden gedaan. Gezellig kaarten in het buurthuis kan ook aan een statafeltje. De krant kan ook staand worden gelezen door hem bijvoorbeeld op het aanrecht te leggen. Muziek luisteren en televisie kijken kan heel vaak ook gewoon staand/lopend op de loopband. Wie moeite met lopen heeft kan proberen om de rolstoel toch iets vaker te laten staan en de rollator te gebruiken. Dat geldt ook voor mensen die een traplift gebruiken. Hoe makkelijk een traplift ook is, als het geen onverantwoorde risico’s met zich meebrengt is het ook goed om zo nu en dan te proberen om zonder traplift naar boven of beneden te gaan.

Even in de benen

Maak bij het televisiekijken gebruik van de reclameblokken door even in de benen te komen om even iets in huis of de tuin te doen. Datzelfde kan ook als er een kruiswoordpuzzel is ingevuld, of als er een hoofdstuk in het boek is uitgelezen, of het spelletje kaarten klaar is. Zulke gelegenheden zijn ideaal om even in de benen te komen. Ook helpt het om niet alles binnen handbereik te leggen. Dat zorgt niet alleen voor een opgeruimder huis maar ook voor een beetje meer beweging.

Nog wat meer bewegen?

Dat kan door gewoon meer er op uit te gaan. Wandelen, fietsen, heerlijk even naar buiten. Natuurlijk kan de sportschool ook helpen, al zal dat voor veel mensen een stap te ver zijn. Misschien zijn de digitale beweegprogramma’s die Zorginstelling Cordaan uit Amsterdam speciaal voor senioren heeft samengesteld. Deze zijn te vergelijken met het tv-programma ‘Nederland in beweging’. Er zijn drie series oefeningen:
• 7 minuten training
• 9 minuten trainingen met oefenmaterialen
• 13-18 minuten trainingen
Het zijn oefeningen die ook prima thuis kunnen worden gedaan. Onderstaand is deel 1 te zien, de links naar de andere trainingen zijn in een afspeellijst op Youtube samengevat.

Blijf gezond, blijf in beweging!

Zoals u ziet, wat meer bewegen is echt beter voor de gezondheid. Dat ‘meer bewegen’ kan ook bestaan uit kleinere dingen zoals wat meer in huis bewegen, niet alles zittend doen en ook een wandelingetje met een vriend of vriendin is gewoon gezond en gezellig. Alle beetjes helpen!

Gerelateerde posts

Soorten trapliften

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Hoe overtuig ik mijn ouders een traplift aan te schaffen
Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer

Levensloopbestendig wonen of niet?

De term ‘Levensloopbestendig wonen’ horen we de laatste jaren steeds vaker. Met deze term bedoelen we een woning waarin we ook nog prima op onze oude dag, als we het nodige mankeren, kunnen wonen. Een woning die niet alleen comfortabel maar ook veilig en bovenal toegankelijk is. Het is in veel gevalleen mogelijk om een bestaande woning om te bouwen naar een levensloopbestendige woning. Een woning die echt als levensloopbestendige woning is gebouwd, biedt natuurlijk wel de beste mogelijkheden.

Veel vragen

Er is veel onduidelijkheid over levensbestendig wonen. Maar wat zijn dan de verschillen tussen een seniorenwoning en een levensloopbestendige woning? Welke aanpassingen en voorzieningen betreft het precies? Welke voorzieningen kunnen ook in een bestaande woning worden aangebracht? Kan dit alleen in koopwoningen of zijn er ook levensbestendige huurwoningen? En ook in een beetje redelijke prijsklasse? Zo zijn er ontzettend veel vragen over levensbestendige woningen. We kunnen ze in dit artikel niet allemaal beantwoorden. We vermelden hier in ieder geval wel in grote lijnen de verschillen tussen een seniorenwoning en een levensloopbestendige woning. Ook is er een overzicht van de verschillende voorzieningen om woningen aan te passen.

Verschillen

Het verschil tussen een seniorenwoning en een levensloopbestendige woning is voor veel mensen niet altijd even duidelijk.

Levensloopbestendige woning

Een levensloopbestendige woning is geen aangepaste woning. Het is een normale woning die zodanig is ontworpen dat deze zonder ingrijpende verbouwingen en/of uitbreidingen kan worden aangepast. Zo’n woning is dus zo gebouwd dat deze geschikt is voor iedere levensfase van de bewoner(s). Hij groeit dan ook als het ware mee met de bewoners. Deze kunnen blijven wonen in hun vertrouwde woning en in hun vertrouwde woonomgeving, waar ze ook hun sociale netwerk hebben. Zolang ze nog jong zijn en de kinderen nog thuis wonen, dan hebben ze heerlijk de ruimte met een lekkere grote uitbouw of een ruime garage. Ook de riante gang en overloop, de ruime badkamer en lekkere grote deuren zijn prettige bijkomstigheden. Later, als ze minder goed ter been zijn, dan zijn dat zaken die heel goed uitkomen als de woning moet worden aangepast. De uitbouw of garage kunnen moeiteloos worden omgetoverd tot een slaapkamer en badkamer en de deuren, gangen en drempels vormen geen beletsel voor mensen met een verminderde mobiliteit.

Seniorenwoning

Seniorenwoningen zijn bedoeld voor mensen die een dagje ouder worden en wat minder goed ter been zijn. Ze zijn vaak al enigszins aangepast aan mensen die minder goed ter been zijn, maar niet volledig. Soms zijn ze volledig aan te passen en soms ook niet. Er is in seniorenwoningen bijna altijd wel de mogelijkheid om op de begane grond te slapen en ook de badkamer bevindt zich meestal op de begane grond. Natuurlijk zijn er ook geheel gelijkvloerse woningen voor senioren. Deze seniorenappartementen zijn bijna altijd prima bereikbaar voor invaliden. Maar wanneer iemand echt van een rolstoel afhankelijk is, dan biedt de gemiddelde seniorenwoning soms te weinig mogelijkheden. De keuken is niet aangepast en ook de badkamer zal te wensen overlaten. Dergelijke voorzieningen, evenals een traplift, kunnen achteraf vaak nog wel worden aangepast. Maar waar het bij een aantal van deze woningen vaak fout gaat, is vaak de ruimte en de bewegingsruimte. De gang en overloop zijn bijvoorbeeld vaak te krap om met de rolstoel te kunnen draaien en de binnendeuren zitten niet op de goede plaats. Deze aanpassingen zijn niet zomaar te realiseren. Wie een seniorenwoning zoekt maar ervoor wil zorgen dat een verhuizing in het geval van invaliditeit niet noodzakelijk is, moet bij het kiezen van de woning dus goed opletten of de woning wel voldoende kan worden aangepast.

Voorzieningen

Die aanpassingen en voorzieningen kunnen in levensloopbestendige woningen wél altijd worden aangebracht. Gelukkig wordt er tegenwoordig bij de bouw van seniorenwoningen al heel vaak rekening houden met deze factoren zodat deze vaak ook helemaal kunnen worden aangepast aan wat invalide bewoners nodig hebben. Het is niet gezegd dat onderstaande voorzieningen allemaal nodig zijn. Dat verschilt sterk per woning en per bewoner. Veel voorzieningen zijn misschien ook al aanwezig in seniorenwoningen, andere kunnen in alle woningen aangebracht en sommige voorzieningen zijn echt heel lastig of kostbaar om achteraf aan te brengen. Eenvoudige, voor de hand liggende aanpassingen als extra beugels en handgrepen die in iedere woning kunnen worden aangebracht laten we in onderstaand overzicht achterwege.

Bredere deuren en verlaagde drempels

Mensen die voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel, moeten makkelijk door hun woning kunnen bewegen. Dat betekent dat de deuren breed genoeg moeten zijn, op de goede plaats moeten zitten en ook de goede kant op moeten scharnieren of zelfs als schuifdeur zijn uitgevoerd. Ook moeten de drempels worden verlaagd of verwijderd, om geen onoverkomelijk obstakel te vormen. Dit zijn zaken die bij het nieuw bouwen van een woning natuurlijk geen enkel probleem zijn maar die maar heel moeilijk kunnen worden gerealiseerd in een oudere, kleinere woning.

Geschikte antislipvloer

Om je makkelijk in huis voort te kunnen bewegen met een looprekje, rollator of rolstoel, moge het duidelijk zijn dat de vloer voldoende vlak dient te zijn. Ook moet hij glad en hard genoeg zijn. Het is geen pretje om met een looprekje over hoogpolig tapijt met een zachte ondergrond te lopen. Maar de vloer mag ook niet zo glad zijn, dat je er gemakkelijk op uit kunt glijden. Dat leidt onherroepelijk tot valpartijen. Natuurlijk hoeft de vloer niet overal antislip te zijn, als hij maar niet erg glad is en wel goed antislip is op plaatsen met een groter risico op uitglijden. Deze voorziening kan in nagenoeg alle woningen worden aangebracht.

Slaapkamer en badkamer op de begane grond

Wie moeite heeft met traplopen, heeft het liefst een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Logisch. Bovendien moeten die ruimtes zodanig zijn ontworpen en ingericht dat je je er ook met een looprekje, rollator of rolstoel in kunt bewegen. Een slaapkamer en badkamer op de begane grond vergt over het algemeen een uitbouw, tenzij bijvoorbeeld de garage daarvoor kan worden ingericht. Het vergt in ieder geval een forse investering. Een alternatief is een geheel gelijkvloerse woning, mits de voordeur hiervan makkelijk (via een lift of hellingbaan) bereikbaar is.

Andere oplossing: de traplift

Als de slaapkamer en badkamer op de verdieping niet ruim genoeg zijn om aan te passen, is er gelukkig nog een andere oplossing om die ruimtes, ook als je van een rolstoel afhankelijk bent, te kunnen bereiken. De traplift. Deze kost maar een fractie van een flinke uitbreiding en is binnen een paar weken en soms zelfs binnen enkele dagen geplaatst. Dé oplossing voor mensen die niet meer de trap op kunnen. Kies wel een model dat het beloopbare gedeelte van de trap zo min mogelijk afdekt. De trap moet immers wel bereikbaar zijn voor mensen die nog wel trap kunnen lopen. Een traplift past in bijna ieder woning. Uiteraard is een traplift ook handig voor mensen die de slaapkamer en badkamer op de begane grond hebben maar graag ook op de verdieping van hun huis willen komen. Is het ook moeilijk om de ingang van de woning te bereiken? Er zijn ook trapliften die geschikt zijn voor toepassing buitenshuis.

Inloopdouche

Deze benaming is natuurlijk niet echt handig als het gaat om mensen die niet meer goed kunnen lopen, maar een inloopdouche is wel een prima oplossing. Zo’n douche geeft geen deur en ook een nagenoeg vlakke vloer zodat je er zonder enige hinder in en uit kunt. Behalve een inloopdouche dient uiteraard ook de rest van de badkamer te worden aangepast met bijvoorbeeld een aangepaste wastafel. Verder dient de vloer vlak genoeg te zijn, zonder hinderlijke verdiepte afvoerputjes.

Aangepaste keuken

Met een rolstoel is het een ramp om in een normale keuken een maaltijd te bereiden. Je kunt je benen nergens kwijt zodat het aanrecht amper bereikbaar is. De bovenkastjes zijn uiteraard helemaal onbereikbaar. Een aangepaste keuken is dan dé oplossing. Deze kan helemaal worden aangepast aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van de gebruiker.

Seniorenwoning of een levensloopbestendige woning?

Er zijn veel factoren die meespelen in deze keuze. Wie er vooraf voor kiest om in een levensloopbestendige woning, hoeft niet meer te kiezen. Maar wie in een normale woning woont moet kiezen of de huidige woning later indien noodzakelijk wordt aangepast of een verhuizing naar een aangepaste of meer geschikte toch handiger is. Het aanpassen van de huidige woning zorgt er natuurlijk wel voor dat u in uw vertrouwde woning en buurt kunt blijven wonen.

Nog een optie: de mantelzorgwoning

Is de huidige woning niet goed aan te passen maar heeft u wel een ruime tuin? Dan is er nog een andere optie: dan kun u de woning ook levensloopbestendig te maken door een zogenaamde mantelzorgwoning in de tuin te plaatsen.

Het goede nieuws

Gelukkig wordt er steeds meer levensloopbestendig gebouwd. Wie een kijkje in het nieuws neemt, ziet dat er echt in ontzettend veel plaatsen initiatieven zijn voor de bouw van levensloopbestendige woningen. In onderstaand interview op BNR Nieuwsradio is te horen hoe er ook oplossingen zijn voor het ombouwen van bestaande sociale huurwoningen tot een levensloopbestendige (lees: aangepaste) woning.

Vergelijk en bespaar tijd & geld

Gerelateerde posts

Soorten trapliften

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Hoe overtuig ik mijn ouders een traplift aan te schaffen
Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer

Langer thuis wonen? Kijk op tijd wat er nodig is

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit, maar dat is nog geen garantie dat ze ook op hogere leeftijd nog even gezond en mobiel zijn dan toen ze nog in de bloei van hun leven waren. De meeste senioren zijn getrouwd of wonen samen. Als een van beide partners door welke oorzaak dan ook minder mobiel is, heeft dit ook meestal verstrekkende gevolgen voor de partner. Mensen die alleen wonen en last van een verminderde mobiliteit krijgen, zijn dan op de hulp van anderen aangewezen.

Mobiliteit is het belangrijkste

Om zelfstandig te kunnen wonen, is het eigenlijk onontbeerlijk dat mensen nog voldoende mobiel zijn. Zo niet, dan ontstaat er een situatie waarbij er opeens zorg nodig is van de partner of van derden, wat de kwaliteit van leven behoorlijk aan kan tasten. Alles valt of staat dus bij de mobiliteit. Gelukkig zijn er diverse oplossingen om die verminderde mobiliteit voor een groot deel te compenseren en het zelfstandig wonen prettiger te maken.

Aanpassingen

Bij beperkingen op het gebied van mobiliteit denken veel mensen het eerst aan aanpassingen op het toilet en in de badkamer. Dat zijn namelijk ook de aanpassingen die wij zien als we de toiletten of badkamers in een ziekenhuis of zorgcentrum zien. Waar we dan aan voorbij gaan, is het feit dat die badkamer op zich wel bereikbaar moet zijn. Daarom moeten er ook aanpassingen worden gedaan die de daadwerkelijke mobiliteit in en rond het huis verbeteren.

Mobiliteit verbeteren

Als we dingen in huis gaan aanpassen, moeten dus beginnen met die zaken die daadwerkelijk betrekking hebben op de mobiliteit. Daarmee kan de persoon die last heeft van een verminderde mobiliteit, weer in en uit het huis komen én op alle plekken komen waar hij of zij moet en wil komen. Dat kan door middel van diverse liften, aanpassingen aan deuren, deuropeningen en het scheppen van punten waar mensen zich aan vast kunnen houden of juist extra bewegingsruimte voor bijvoorbeeld een rolstoel hebben. Uiteraard moeten we ook de overige aanpassingen aan toilet, badkamer, slaapkamer en de overige ruimtes niet vergeten.

Modernste technieken

Gelukkig is er dankzij de moderne technieken steeds meer mogelijk. Zo is er bijvoorbeeld software waarmee de route door het huis kan worden geanalyseerd op obstakels en gevaarlijke punten, zijn er moderne trapliften die keurig de lijn van de trap volgen zodat de medegebruikers er amper last van ondervinden en aangepast meubilair dat je amper van normaal meubilair kunt onderscheiden. Wie nog verder wil of moet gaan: dankzij de moderne elektronica kunnen er steeds meer dingen automatisch worden bediend of door middel van een afstandsbediening, smartphone of tablet. Van leeslampje tot traplift, deurslot, tuinhek of CV-ketel: bijna alles kan automatisch of vanuit de luie (aangepaste) stoel worden bediend.

Op tijd aan de slag

Voor al deze aanpassingen geldt: het duurt wel even voordat ze er zijn en kunnen worden gebruikt. Mocht de beperking in de mobiliteit opeens optreden dan valt er uiteraard niet veel voor te bereiden en is het zaak om alles gewoon zo snel mogelijk te regelen. Voor de mensen die merken dat ze langzaamaan meer moeite krijgen met bepaalde handelingen, is het echt zaak om bijtijds te kijken wat er nodig is. Het zou toch jammer zijn als men bijvoorbeeld een paar weken kruipend de trap op zou moeten terwijl het traplopen eigenlijk al een hele tijd moeilijker aan het worden was. Gelukkig kunnen veel aanpassingen zoals trapliften, ook als ze op maat gemaakt moeten worden, steeds sneller worden geregeld. Evengoed is het natuurlijk prettiger als de benodigde aanpassingen gewoon op tijd worden geregeld. Daarom is het, zowel voor betrokkenen als eventuele familieleden of hulpverleners, verstandig om bijtijds aan de bel te trekken als men voorziet dat er op termijn aanpassingen nodig zijn.

Gerelateerde posts

Soorten trapliften

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Hoe overtuig ik mijn ouders een traplift aan te schaffen
Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer

Een traplift: huren of kopen?

Wie een traplift nodig heeft, zal in eerste instantie misschien denken dat een traplift alleen maar kan worden gekocht. Zo’n lift moet immers helemaal op maat worden gemaakt. Maar het is ook mogelijk om een lift te huren. Dat kan zo zijn voordelen hebben. Een traplift is immers een vrij kostbaar apparaat en is een investering waar niet iedereen op zit te wachten. Ook kan het zo zijn, dat de lift slechts een bepaalde periode nodig zal zijn. Misschien is hij alleen nodig omdat u een tijd moet revalideren, of bent u van plan om op termijn te gaan verhuizen naar een meer geschikte woning. Dan kan het voordeliger en verstandiger zijn om een traplift te huren.

Vast bedrag per maand

U betaalt als u een traplift huurt een vast bedrag per maand voor het gebruik en onderhoud van de traplift. Daarnaast kan het zijn dat de leverancier een eenmalige bijdrage vraagt voor het zo nodig op maat maken van de rail. De hoogte van het maandelijkse bedrag en de eenmalige bijdrage zijn afhankelijk van de situatie, de huurtermijn en van uw wensen met betrekking tot eventuele aanpassingen. Zodra de traplift niet meer nodig is kunt u de huur opzeggen en de traplift door de leverancier laten verwijderen.

Langer nodig?

Het kan natuurlijk zo zijn dat de situatie verandert waardoor u de lift veel langer nodig heeft. Daardoor zou het weer voordeliger zijn om een lift te kopen in plaats van te huren. Bij de meeste leveranciers heeft u de mogelijkheid om alsnog tot de koop van de traplift over te gaan.

Alternatief

Er is nog een alternatief voor het kopen van een nieuwe traplift: er zijn ook veel leveranciers die tweedehands trapliften aanbieden. Gebruikte liften worden voordat ze worden verkocht meestal volledig gereviseerd. Ook worden ze vaak voorzien van een nieuwe accu en bekleding. Bij een tweedehands lift kan er, afhankelijk van de situatie en beschikbaarheid, worden gekozen voor een geheel nieuwe of gebruikte rail.

Alles op een rijtje

Als u de traplift slechts een bepaalde periode nodig heeft, is huren waarschijnlijk voordeliger.

• Als u de traplift slechts een bepaalde periode nodig heeft, is huren waarschijnlijk voordeliger.
• Bij huren betaalt u meestal een eenmalige bijdrage van ongeveer 40% van de normale aanschafprijs vanwege het op maat maken van de rail en het plaatsen van de lift.
• Op nieuwe liften zit een garantietermijn van twee jaar. Bij gebruikte liften bedraagt deze één jaar
• De kosten van onderhoud zijn in de huurprijs inbegrepen en u hoeft zich niet druk te maken over de garantie.
• Als u een lift aanschaft, is het handig om een onderhoudscontract af te sluiten. Dan betaalt u geen extra kosten voor de controlebeurten en eventuele onderdelen.
• De leverancier kan voor u uitrekenen wat in uw geval de meest voordelige keuze is.

Gerelateerde posts

Soorten trapliften

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Hoe overtuig ik mijn ouders een traplift aan te schaffen
Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer

De allereerste traplift was eigenlijk een troon

Tegenwoordig zijn trapliften voor iedereen bereikbaar. Dat was vroeger wel anders. Er waren toen amper aanpassingen voor minder validen. Heel vroeger had je zelfs gewoon pech, als je invalide werd. Alleen als je heel veel geld had, kon je wat regelen. Zo ging het ook met de allereerste traplift. Deze dateert volgens de overlevering uit de 16e eeuw en zou zijn gebouwd voor Koning Hendrik VIII.

Takelsysteem

Deze traplift was niet zomaar een lift, maar meer een soort van troon. Hij werd dan ook voor een echte koning gemaakt, namelijk voor Koning Hendrik VIII. Zijn bedienden konden deze zogenaamde traptroon door middel van een takelsysteem naar boven en beneden hijsen. Zo kon de koning zich toch nog een beetje bewegen in Whitehall Palace in Londen, waar hij woonde. Hendrik zou aan ernstig overgewicht lijden en daardoor invalide zijn geraakt. Volgens een andere theorie was Koning Hendrik VIII invalide geworden doordat hij zwaar gewond is geraakt tijdens een riddertoernooi. De verwondingen aan zijn benen waren ernstig geïnfecteerd waardoor hij niet meer kon lopen of traplopen.

Flinke klus

De bediening van deze traptroon moet behoorlijk wat kracht hebben gekost. Koning Hendrik was volgens de overlevering namelijk behoorlijk zwaarlijvig, hij woog mogelijk zelfs bijna 180 kilo. Een troon had in die tijd ook een fors gewicht. De verdiepingsvloeren van een paleis zijn allesbehalve laag, zodat er over een behoorlijke hoogte getakeld moest worden met behulp van een primitief takelsysteem. Gelukkig is de huidige traplift mede dankzij de inspanningen van de Amerikaanse ondernemer C.C. Crispen een stuk eenvoudiger te bedienen.

De eerste échte traplift

Hoewel het niet heel duidelijk is of er in de tussenliggende periode nog meer hulpmiddelen waren bedacht om iemand de trap op te vervoeren, wordt algemeen aangenomen dat in 1923 de basis is gelegd voor de huidige traplift. Dit werd gedaan door Amerikaanse ingenieur C.C. Crispen. Hij ontwikkelde een trapliftsysteem voor zijn zieke buurman, die aan polio leed. Crispen was ook ondernemer en zag dat zijn uitvinding in een behoefte voorzag. Daarom besloot hij om zijn traplift ook op de markt te brengen. Hij noemde zijn lift ‘Inclinator’ en vroeg er patent op aan. Het bestond uit een opklapbare stoel met voetsteun, die op een rail was bevestigd en door middel van een elektromotor op en neer kon worden bewogen. De constructie was smal genoeg zodat de trap nog steeds door de andere bewoners gebruikt kon worden. De eerste Inclinator was alleen geschikt voor een rechte trap, zo’n 5 jaar later ontwikkelde Crispen ook een lift die midden in de bocht van een gebogen trap kon worden geplaatst. Crispens ontwikkelingen werden een groot succes. Het door hem opgerichte bedrijf bestaat nog en is nog steeds in handen van de familie.

Andere soorten aanpassingen en liften

Heel langzaam ging men ertoe over om gebouwen en woningen aan te passen voor minder validen. In Nederland werden pas in de jaren 50 de eerste stappen gezet om openbare gebouwen toegankelijk te maken voor minder validen en werden de eerste specifiek voor minder validen ontworpen woningen gebouwd. Langzamerhand werden er steeds meer gebouwen en woningen aangepast. In de jaren 60 werden in Nederland in woningwetwoningen de aanpassingen voor rolstoelgebruikers door de overheid gesubsidieerd. Bedrijven werden steeds innovatiever en er kwamen steeds meer soorten liften en andere aanpassingen voor het gebruik in woningen.

Balanslift

Zo was er bijvoorbeeld de zogenaamde balanslift. Deze lift bestond uit een beweegbaar plateau dat verticaal heen en weer werd bewogen door een gat in de verdiepingsvloer. Aan dit plateau werd ook een contragewicht bevestigd, dat nauwkeurig was afgestemd op de persoon die, al of niet met rolstoel, op dat plateau kon gaan staan. Een eenvoudige maar effectief concept, want zo kon iemand zichzelf met geringe krachtsinspanning naar boven en beneden hijsen.

Staaldraadlift

Later werd er door een Nederlands bedrijf ook een zogenaamde staaldraadlift ontwikkeld. Hierbij werd een plateau langs de trap naar boven en beneden bewogen. Dit had uiteraard als voordeel dat er geen extra opening in de verdiepingsvloer nodig was. Deze staaldraadlift werd voortbewogen door middel van een lier, welke bij voorkeur in de ruimte onder de trap werd geplaatst om zo min mogelijk ruimte in beslag te nemen. In feite is ook dit één van de voorgangers van de huidige traplift.

Plateaulift

Hoewel de tegenwoordige generatie trapliften voor het grootste deel bestaat uit een stoel die zelfstandig langs een rail over de trap heen beweegt, zijn er ook nog steeds liften met een plateau in omloop. Deze zijn bedoeld om een rolstoel op te rijden maar worden ook wel gebruikt als eenvoudige goederenlift, of voor een combinatie van beide.

Gerelateerde posts

Soorten trapliften

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Hoe overtuig ik mijn ouders een traplift aan te schaffen
Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer

Een traplift kopen, hoe gaat dat nu?

Een traplift is dé oplossing voor mensen die minder goed ter been zijn maar toch zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Heel veel mensen hebben dankzij de aanschaf van een traplift hun mobiliteit verbeterd en zo nieuwe mogelijkheden gecreëerd om zelfstandig te blijven functioneren. Als ook u overweegt om een traplift te kopen, dan is het goed om enigszins te weten hoe dat in zijn werk gaat.

Trapsituatie

Iets wat u zelf al heel goed in kunt schatten is of u een traplift voor een gebogen of een rechte trap heeft. De vorm van de trap wijst dat immers vanzelf uit. Als het om een gebogen trap gaat, is het voor u als consument lastig om te bepalen of de traplift het beste langs de binnenbocht of buitenbocht van de trap moet komen. Dat is geen enkel probleem, want dat is iets wat de leverancier van de trapliften natuurlijk prima voor u kan bepalen. U hoeft alleen maar contact op te nemen met de adviseur, welke op afspraak bij u langskomt om te bepalen welke traplift het beste bij uw trapsituatie past. Hij kan u de voor- en nadelen van de diverse systemen uitleggen en als u wilt ook direct een offerte voor u maken.

En nieuwe of gebruikte traplift, of toch maar een traplift huren?

Op dat moment wordt u ook voor de keus gesteld: wordt het ‘gewoon’ een nieuwe traplift, of wilt u toch liever een tweedehands traplift kopen? Ook kunt u kijken of het voordeliger is om een traplift te huren. Dat laatste kan heel aantrekkelijk zijn als u voorziet dat de traplift maar tijdelijk nodig zal zijn, bijvoorbeeld als u thuis moet revalideren na een ziekenhuisopname. U hoeft bij een tweedehands traplift overigens niet meteen aan een “oud beestje” te denken, de gebruikte trapliften van de meeste gerenommeerde leveranciers zijn namelijk van uitstekende kwaliteit. Bovendien worden veel essentiële onderdelen vóór aflevering preventief vervangen of gereviseerd. Ook worden de liften vaak met een nieuwe zitting voor de stoel geleverd zodat ze er weer nagenoeg als nieuw uitzien.

Opmeten van uw trap

Bijna alle trapliften worden op maat gemaakt voor uw trap. De adviseur zal daarom uw trap exact opmeten. Daarna is het de beurt aan de fabriek om aan de hand van de door de adviseur opgegeven informatie een goed passende rail voor uw traplift te ontwerpen. Dat gebeurt met behulp van de modernste software en productietechnieken. Dankzij deze technieken kan ook een traplift die geheel voor u op maat is gemaakt, binnen een paar weken gereed zijn.

De montage bij u thuis

Zodra de lift en de rail gereed zijn, wordt er contact met u opgenomen voor de installatie van de traplift. De montage van een traplift duurt gemiddeld slechts een paar uur. Over het algemeen hoeft er niet in de muren te worden geboord. De steunen van de traplift worden namelijk netjes op de trap vastgeschroefd. Aansluitend krijgt u van de monteurs ook een uitgebreide uitleg over de werking van de traplift.

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat uw traplift ook op termijn nog goed en veilig zijn werk blijft doen, is vakkundig onderhoud onontbeerlijk. Daarom raden wij aan om de traplift regelmatig te laten onderhouden. In veel gevallen is het verstandig om daarvoor een onderhoudscontract af te sluiten. Sommige leveranciers stellen dit soms ook als een vereiste in verband met de (verlengde) garantietermijn.

Gerelateerde posts

Soorten trapliften

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer
Hoe overtuig ik mijn ouders een traplift aan te schaffen
Help, mijn ouders willen nog geen traplift!

De wens om steeds langer thuis te blijven wonen stelt senioren vaak voor een dilemma. Senioren zijn tegenwoordig dan wel fitter en actiever dan ooit

Lees meer